miercuri, 26 februarie 2014

Sculptura in lemn realizata manual





             Chiar de la o varsta frageda am deprins sculptura in lemn si de la tatal meu am invatat arta si tainele acesteia . Pentru a face asa ceva in viata  , trebuie sa ai multa rabdare , concentrare , dar in primul rand talent . Desi presupune un oarecare effort ,  sculptura niciodata nu pare a fi o munca . Daca este facuta cu drag , din placere  ,  pare a fi mai mult o relaxare , un cantec frumos care nu se mai termina.       
           Amintindu-mi cum am inceput sa fac sculptura  , sunt dragute primele incercari in care aproape reuseam sa termin un obiect de sculptat si nu departe de final ma grabeam atat de tare si eram asa de entuziasmat incat uitam rabdarea si stricam obiectul tocmai spre sfarsit . Asta mi s-a intamplat de mai multe ori si de fiecare data imi ziceam ca ma las de sculptura . Pana la urma insa , cu multa perseverenta am reusit sa duc la bun sfarsit cateva mici proiecte care de altfel au foarte apreciate de cei din jur . Bineinteles lucrul acesta m-a motivat si pana azi am reusit sa realizez un numar mare de lucrari in lemn de care sunt foarte mandru .
        
        In fiecare lemn exista cate o poveste . Ar fi interesant sa stii , sa cunosti viata unui copac  , de cand rasare indraznet din pamantul umed  , prin stratul de frunze asternut ca un covor mohorat pe podeaua padurii    si pana cand ajunge sa ia parte la marea creatie a unui monument religios sau laic , personal sau impartasit unei comunitati  .
      Cand soseste ceasul ca un lemn sa se inroleze in procesul de creatie populara  , va fi taiat din padure , curatat de crengi , pregatit in patru fete dupa dimensiuni clare si va fi transformat prin indemanarea mesterului  intr-un element component al unei costructii   sau reprezentand el insusi o lucrare in totalitate.
Lucrarile nu trebuie neaparat sa fie sculptate ci pot fi si simple . Cu alte cuvinte , daca cineva nu tine neaparat sa aiba ceva artistic  , mai mult decat rustic , atunci isi poate comanda o lucrare in lemn dar fara saculptura . Aceasta poate fi totusi foarte frumoasa si valoaroasa deoarece poate fi vorba de multe imbinari dibace care creaza diverse forme geometrice , spatii , intersectari multiple in aceeasi zona , aplicari , decupaje , traforaje , etc.
 Un alt aspect in ceea ce priveste sculptura in lemn este acela ca sunt numite sculpturi in lemn in special lucrarile care reprezinta fie busturi , statui , reprezentari tridimensionale. Dar in ceea ce fac eu  , a sculpta in lemn inseamna indeosebi a realiza modele sculptate la nivelul fetei lemnului , fara a iesi din plan . Un fel de basoreliefuri.
Valoarea lucrarilor este data de amprenta manuala . Acest lucru este real , deoarece exista in zilele noastre foarte multe masini care au capacitatea de a sculpta , mai mult de a prelucra , de a copia , de a scobi in lemn , in urma unor programe pe calculator foarte bine intocmite.
Dar si in acest caz este necesara interventia manuala , pentru ca masina nu poate face o lucrare de arta gata finisata.
  Oricare ar fi tehnica de executie  , o sculptura in lemn este intotdeauna apreciata daca este facuta cu gust , daca reuseste sa transmita calitatile creatorului sau mai bine zis o parte din sufletul sau chiar personalitatea celui ce i-a dat viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu